F

Veelgestelde vragen

We zijn volop bezig met de uitwerking van het Definitief Ontwerp. Het Stedenbouwkundig Plan is vastgesteld dus we kunnen vol door. Lees hier ons antwoord op veel gestelde vragen. Heb je een vraag die er niet bij staat? Stuur dan een mail aan info@desmaakvanF.nl.

Heb je de smaaktest al gedaan? Volg ons ook op Facebook en Instagram!

F / Fluor

Waarom heet dit project ‘De Smaak van F?

Het is een tijdelijke campagnenaam voor de fase waarin we ons nu bevinden. Het voormalige kantoorgebouw van ingenieursbureau Fluor transformeren we naar een woongebouw met 96 woningen. Tevens worden er 194 vrijesector huurappartementen, 10 eengezinskoopwoningen en 8 koopappartementen in ons plan gerealiseerd. Hoe groot die woningen er precies uitzien en welke voorzieningen in het gebouw en het gebied komen staat nog niet vast.

In een onderzoeksperiode willen we graag drie uitgesproken smaken testen. De wensen en ideeën van geinteresseerden verwerken we vervolgens in het definitieve ontwerp. En omdat we vanwege het bestaande bedrijf Fluor die naam niet zomaar mogen gebruiken, heet het daarom ‘de smaak van F’.

Waar bestaat het plan F uit?

Naast de transformatie van het voormalige Fluor-kantoor wordt er ook volop nieuw gebouwd in ons plandeel. Aan de Surinameweg realiseren we 9 meerlaagse eengezinswoningen met privé buitenruimte (zogenaamde ‘townhouses’)  en 4 luxe appartementen, alle in de koopsector. Daarnaast komen er aan de Amerikaweg en de Europaweg in twee gebouwen in totaal 204 vrijesector huurwoningen verdeeld over twee nieuwe gebouwen (159 + 45 woningen). Parkeren wordt in een los gebouw opgelost. Er is plek voor diverse voorzieningen, in het voormalige Fluorgebouw en aan het parkeergebouw. De gebouwen worden in een nieuw aan te leggen stadspark gesitueerd.

Wat is Fluor?

Fluor is de naam van het ingenieursbedrijf dat eerst in dit gebouw was gevestigd maar nu is verhuisd naar een nieuw kantoor. Fluor is ook de naam van een edelgas (‘F’) en fluoride zit in tandpasta. Maar, hoe smaakt het eigenlijk? 🙂

Wat gebeurt er met dat grote, toch wel gedateerde voormalige kantoorgebouw?

Helemaal in lijn met wat wij belangrijk vinden, zoals duurzaam ontwikkelen, hergebruiken wat kan en streven naar een gezonde woonomgeving, vinden we het zonde om zo’n sterk en constructief nog uitstekend gebouw te slopen. We hergebruiken dan ook de constructie en hergebruiken van de materialen wat kan. We passen het gebouw wel helemaal aan naar de eisen van nu. Het gebouw wordt gestript en we plaatsen er een mooie, nieuwe schil met buitenruimtes omheen. Je zult het gebouw van de buitenkant dus zeker niet meer herkennen, maar van binnen zie je nog wel de gave, karakteristieke paddenstoelvormige betonnen draagkolommen in de 3,8 meter hoge woningen.

Woningaanbod

Wat voor woningen komen er in en rondom het gebouw?

In het voormalige Fluorgebouw is in de huidige schetsen plek bedacht voor zo’n 100 woningen. De plannen bevinden zich nog in de schetsfase dus wat voor soort woningen en hoe die eruit komen te zien staat nog niet vast. De plafondhoogte van de appartementen staat wel vast en bedraagt een geweldige 3,8 meter. Verder komen er aan de Europaweg 9 eengezinswoningen “townhouses”, 4 luxe appartementen en aan de Amerikaweg & Europaweg in totaal 204 vrijesector huurwoningen verdeeld over twee nieuwe gebouwen (159 + 45 woningen).

Wat voor woningtypen en hoe groot zijn die?

In het plan kun je straks kiezen uit penthouses  en appartementen in verschillende oppervlakten, waarvan sommige met een plafondhoogte van 3,8 meter.

Daarnaast bestaat het aanbod uit zogenaamde townhouses. Dat zijn meerlaagse woningen, (eenzijdig georiënteerd en doorzon) met een privé buitenruimte zoals een balkon en/of dakterras.

Zijn dit de enige woningen in het plan?

Nee, de transformatie van het voormalige Fluorgebouw is een deelproject. Het overige aanbod bestaat uit negen koop-eengezinswoningen (‘townhouses’), vier losse koopappartementen en een kleinschalig appartementengebouw (45 vrije sector huurwoningen) aan de Europaweg en een groter appartementengebouw met hoogteaccent aan de Amerikaweg (159 vrijesector huurwoningen). Het stedenbouwkundig plan moet echter nog definitief goedgekeurd worden door de gemeente Haarlem dus het plan en het woningaanbod kan nog veranderen. In het totale plangebied rondom het voormalig Fluor terrein worden maar liefst ca. 1.000 nieuwe woningen gerealiseerd.

Bestaat het woningaanbod uit koopwoningen of huurwoningen?

Dit zal bestaan uit een gemengd aanbod. Koopwoningen in het Fluor gebouw en de nieuwbouw: de townhouses en de aansluitende losse appartementen aan de Europaweg. De overige woningen zijn vrije sectorhuurwoningen. Er komen geen sociale huurwoningen in ons plan.

Zijn er al prijzen bekend?

Nee, de prijzen zijn nog niet vastgesteld. Pas begin 2019 verwachten we de eerste vanaf prijzen te kunnen communiceren. In onze berekeningen gaan we uit van een gemiddeld Haarlems prijsniveau. Huurwoningen in de vrije sector zijn woningen met een minimale huurprijs van 710,68 euro per maand (2018). Voor de vrije sector gelden geen huur-regulerende bepalingen, geen maximumprijzen en geen subsidie.

Hoe worden de woningen afgewerkt?

Dat is nu nog te vroeg om te zeggen. De mogelijkheden lopen uiteen van volledig afgewerkt tot een meer casco-achtige oplevering van de woning waarbij je heel veel eigen vrijheid én verantwoordelijkheid hebt in de afbouw. Vooralsnog gaan we niet uit van het aanbieden van kluswoningen in het project.

Wat voor bergruimte krijg je bij de woning?

Elke woning krijgt een eigen berging, maar hoe groot, waar en in wat voor vorm is nog niet uitgewerkt. Komende tijd gaan we de plannen verder uitwerken en ontstaat steeds meer duidelijkheid, ook over de bergingen. Vooralsnog gaan we niet uit van privégarages bij de woningen, maar een collectieve garage met eventueel eigen plekken.

Hoe ziet de buitenruimte eruit?

Elke woning krijgt in elk geval een ruime privé buitenruimte in de vorm van een balkon en/of dakterras. Het concept van het plan is bovendien dat het gebouw in een nieuw vorm te geven stadspark staat, waar alle bewoners van kunnen genieten.

Hoe ziet het stadspark eruit?

Er wordt nog druk aan het ontwerp getekend. Het mooie is dat niet alleen ons plan een grote groene ruimte om de gebouwen heeft, maar dat het stadspark het gehele te ontwikkelen gebied betreft. De werktitel van het park ‘tussen de bomen’ zegt wat dat betreft al heel veel!

Wat voor voorzieningen komen er in het stadspark?

Dat staat nog niet vast. Voor ons plandeel mogen we dat grotendeels zelf bepalen en laten we mede afhangen van jullie wensen. Denk aan sporttoestellen, kinderspeeltuin, zitbankjes, skatebaan, vlinder- of pluktuin een vijver of fontein. Er is veel mogelijk en we staan open voor ideeën.

Planning

Wanneer is het aanbod beschikbaar?

Komende periode gebruiken we om de woonwensen te onderzoeken. Vervolgens maken we het ontwerp gereed en brengen we dat in procedure. We verwachten medio 2019 in verkoop te kunnen gaan met de eerste woningen op het voormalige Fluor-terrein.

Wat is de project planning?

Momenteel wordt hard getekend aan het plan. De deelplannen bevinden zich nog in de schetsfase. In december 2018 willen we een voorlopig ontwerp gereed hebben. We hopen de omgevingsvergunning mei 2019 aan te vragen. Eind 2019 kan vervolgens de verkoop starten en begin 2020 vervolgens de transformatie (‘bouw’) starten.

Kun je je al inschrijven voor de verkoop of verhuur?

Nee, de verkoop start pas medio 2019. We zullen dit ruim te voren aankondigen. Je kunt je wel al aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en onze Facebookpage liken.

Ook voor de vrije sectorhuurwoningen in de overige deelplannen kun je je nog niet inschrijven.

Hoe verloopt de toewijzing?

De verkoop van de koopwoningen verloopt via een makelaar. De makelaar, de verkoopprocedure, de woningtoewijzing en de verkoopprijzen zijn nog niet bekend.

De vrije sector huurwoningen aan de Surinameweg worden via een andere partij aangeboden. Ook die is nog niet bekend. Dit maken we ruim te voren bekend via in elk geval onze nieuwsbrief, de Facebookpagina en de website.

Parkeren

Hoe is parkeren opgelost?

Voor parkeren is plek onder de gebouwen en wordt een apart gebouw gereserveerd waar auto’s overdekt geparkeerd kunnen worden. Aan het parkeergebouw wordt ook een soort ‘tuinkas’ gekoppeld. Het gebouw krijgt een groene uitstraling en uitwerking. We denken er nu over om kopers te de mogelijkheid te geven om een eigen parkeerplaats te kopen en huurders maandelijks een parkeerplaats te kunnen laten huren. De huur- en verkoopprijzen van de parkeerplaats zijn nog niet bekend. De toewijzing en voorwaarden evenmin. We onderzoeken ook de inzet en toepassing van een deelauto-concept.

Onder het gebouw is een gezamenlijke fietsenberging voorzien. Elektrische laadpalen voor fiets en auto een plek krijgen een plek in het plan.

Hoeveel parkeerplaatsen komen er?

Dat staat nog niet vast. We moeten vanwege de gemeente altijd voldoen aan een bepaalde parkeernorm. Het aantal parkeerplaatsen hangt ook af van de eventuele toepassing van deelauto’s.

Moet je een parkeerplaats bij je woning nemen?

Zoals het er nu naar uitziet hoeven bewoners niet verplicht een parkeerplaats af te nemen. In het plan komen echter geen vrije parkeerplaatsen op straat maar zal de gemeente Haarlem een blauwe zone instellen om vrij parkeren te voorkomen. Als je dus niet zou kiezen voor een parkeerplaats koopt of huurt neem je dus een risico dat je geen eigen parkeerplaats hebt.

Voorzieningen

Welke voorzieningen komen in het plan?

Over de exacte programmering van het Fluorgebouw en de nieuwbouw denken we nog hard na. We denken aan een tijdelijke horecavoorzieningen op de begane grond van het voormalige kantoorgebouw, met ruimte voor een expo en mogelijk wat werkplekken voor flexwerkers. In de definitieve opzet zouden de (horeca)voorzieningen terug kunnen keren, dan wel een andere (horeca)voorzieningen een plek kunnen krijgen. Andere voorzieningen in het gebouw hangen ook heel erg samen wat uit de ‘smaaktest’ komt: jullie, de geinteresseerden sturen eigenlijk wat wij straks in het gebouw en de andere plandelen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een (collectieve) daktuin, lockerboxes voor bezorgpakketten, kruidentuin, koffiebar, werkplekken, enz. Ben je ondernemer, en heb je interesse in een tijdelijke of permanente plek, neem dan contact met ons op via @info@desmaakvanf.nl.

Hoe kom ik aanmerkingen voor een (tijdelijke) ruimte voor mijn concept/zaak?

Heb je een leuk idee voor een bedrijf, (horeca)voorziening, of ander passend concept? Ben je al ervaren, of heb je alleen nog een initiatief? We staan voor veel open en bekijken graag samen met jou of en hoe wat dan kunnen realiseren. We zoeken namelijk naar geschikte partijen die tijdelijke en mogelijk permanente een plek kunnen krijgen in het voormalige kantoorgebouw, op de ruimte eromheen of ergens anders in het plan. Neem contact met ons op via info@desmaakvanf.nl.

Welke services kun je straks afnemen?

De services die we aanbieden aan bewoners in het Fluor-gebouw en eromheen staan nog niet vast maar willen we aanbieden naar wens. Je kunt denken aan oppasservices, groenservices, bezorg- en afhaalservices, zorgservices en deelconcepten van auto’s, (elektrische) fietsen, bakfietsen, enz.

Is werken aan huis mogelijk?

De huidige schetsen voorzien in werken aan huis. Hoe dat er concreet uit ziet kunnen we nog niet zeggen, dat hangt ook af welk naar welke smaak de voorkeur uit gaat en hoe we de andere woningen in het plan uitwerken.

Duurzaamheid

Hoe duurzaam wordt het gebouw en het totale plan?

Duurzaamheid en gezond wonen vinden wij zeer belangrijk. Bekijk ook ons The Good Life concept als je meer wilt weten van onze uitgangspunten en ons idee over wonen en leven.

Het Fluorgebouw proberen we energieneutraal te maken door bijvoorbeeld toepassingen als warmtepompen en zonnepanelen en een uitstekende isolatie. In het plan zelf proberen we beweging te stimuleren en gezonde gebouwen te maken. Van het te transformeren gebouw willen we zoveel mogelijk hergebruiken (‘circulair’) en bij nieuw te bouwen gebouwen met toekomstig hergebruik rekening te houden.

Betrokken partijen

Wie is de initiatiefnemer van De Smaak van F?

Wij zijn Dura Vermeer, een ontwikkelende aannemer met een rijke geschiedenis van 160 jaar in infrastructuur, woningbouw, utiliteitsbouw en industriebouw. Dura Vermeer is een samenvoeging (1995) van Dura (opgericht 1855) en Vermeer (opgericht 1955). Bij Dura Vermeer werken meer dan 2.500 mensen en we hebben meerdere vestigingen. Fluor ontwikkelen we vanuit onze vestiging in Cruquius.

Wie ontwerpt het project?

Het architectenbureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de transformatie van het gebouw is TANK architecten. De nieuwbouw aan de Amerikaweg wordt ontworpen door Van Dongen Koschuch architecten tevens de architect van het stedenbouwkundig plan. De nieuwbouw aan de Europaweg wordt ontworpen door Mees Visser architecten. En als kapstok van het plan: “het landschap”  door ZUS.

In de buurt

Wat gebeurt er nog meer in en om jullie project?

Fluor en de andere gebouwen maken deel uit van een groter geheel, wat nu onder de werknaam ‘tussen de bomen’ heet. Tussen de bomen behelst de totale transformatie van het gebied tussen de zuidkant van het Spaarneziekenhuis aan de Kennedyweg, de Amerikaweg, de Surinameweg, de Europaweg en het winkelcentrum in het zuiden, aan de overkant van de Amerikaweg. Samen met de andere partijen maken we van dit gebied een nieuw stadspark met daarin (woon)gebouwen. Het hele gebied gaat volledig op de schap en transformeert naar een nieuwe woonwijk met een uitgesproken ‘groen’ thema.

Wat is Schalkwijk?

Het Haarlemse, Schalkwijk, aan de oostkant van de rivier het Spaarne, is een typische wijk op modernistische leest geschoeid. Dat betekent dat toen Haarlem in de jaren zeventig naar het zuidoosten uitbreidde de waarden ‘licht, lucht en ruimte’ een zeer belangrijke rol kregen in het wijk- en woningontwerp. Gestapelde woningen, met veel lichttoetreding, ruim opgezet, met veel groen om de woningen heen. Het komt nu wat gedateerd over maar er wordt komende tijd zeer veel in de wijk geïnvesteerd. Diverse nieuwbouwplannen geven de oostelijke kant van Haarlem straks een heel ander gezicht.

Wat is er verder te doen in de buurt?

Schalkwijk biedt alles wat je in de buurt nodig hebt! Het is een eigen wijk aan de oostkant van de gewilde woonplaats Haarlem. Aan de overkant van de weg ligt het winkelcentrum waar een grote vernieuwing aanstaande is met het toevoegen van een groot aantal nieuwbouwwoningen en nieuwe voorzieningen. In het huidige winkelcentrum vind je verschillende supermarkten en speciaalzaken, boetiekjes een nieuwe bioscoop en verschillende horecagelegenheden. Buiten het winkelcentrum liggen verschillende buurtvoorzieningen, restaurants, scholen en sport. Vlakbij het voormalig Fluor-terrein ligt de vrije school Rudolf Steiner. Aan de oevers van het Spaarne vind je allerlei sportvoorzieningen zoals tennis en basketbal, squash en voetbal, watersport en wandelvoorzieningen. Schalkwijk is heel groen met veel parkjes en plantsoenen en je bent in een mum in het nog ruimere groene buitengebied met een uitgebreid netwerk aan (race)fietsmogelijkheden naar het duingebied en het groene hart.

Welke scholen zijn er in de omgeving?

In Haarlem valt heel wat te kiezen! Aan de oostkant van Haarlem vind je het Rudolf Steinercollege, een vrije middelbare school vor wvo, havo en mvbo en het Haarlem College, een vmbo. Aan de overkant van het Spaarne liggen ligt nog een groot aantal andere middelbare scholen zoals het Coornhert Lyceum of het atheneum Hageveld. Verder heb je in Haarlem-Oost een ruime keuze in het primair onderwijs.

Is Schalkwijk veilig?

Schalkwijk heeft een ruime en groene opzet maar kent ook typische problemen waar stadwijken mee kampen. De stad onderkent het veiligheidsgevoel en geeft extra aandacht in het aanpakken van sociale problemen en uitwassen van criminaliteit in het stadsdeel. De aanpak op maat met veel aandacht voor preventie, samenwerking en informatiedelen werpt vruchten af.

Bereikbaarheid

Hoe ver ligt het centrum en Amsterdam?

Het centrum van Haarlem met alle winkels en terrasjes en de grote Markt ligt op iets meer dan tien minuten fietsen. Je zit er zo! Aan de overkant van het Spaarne ligt Heemstede, ook op slechts 10 minuten fietsen. Langs de locatie liggen verschillende snelbushaltes zodat je met een ruim half uur op Schiphol staat of als je de auto pakt op ruim een kwartier. Met een overstap op Haarlem station ben je via het OV met een uur op Amsterdam Centraal en met drie kwartier op de Zuidas. Amsterdam Zuidas ligt op 30 autominuten.

Hoe ver ligt het strand en de zee?

Bloemendaal aan Zee is een zeer populair strand. En niet voor niets. Met verschillende soorten paviljoens én pure natuur in het duingebied is er voor elk wat wils. Vanaf het Fluor-terrein is het naar Bloemendaal zo’n 37 minuten fietsen en met de elektrische fiets ongeveer 25 minuten. Het strand ligt op ca. 20 autominuten. Liever naar Zandvoort? Dat kan ook. Zandvoort aan Zee ligt net zo dichtbij!

Wist je dat?

  • Haarlem heel veel nieuwe fietspaden in het stadsdeel gaat aanleggen?
  • Er in Schalkwijk komende jaren veel wordt geïnvesteerd in het privé maken van stukjes openbaar groen voor kleinschalige stadslandbouw en ecologische projecten?
  • Schalkwijk destijds is opgezet om zelfstandig te kunnen functioneren en het daardoor het stadsdeel is dat intern het best bereikbaar is?
  • Er nog een oud dorpslint door de moderne wijk loopt, de Zuidschalkwijkerweg?
  • Haarlem barst van de leuke festivals en de binnenstad al heel wat keren is uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland?
  • Er een heel leuk Spaarnepontje vaart tussen de Belgiëlaan op de oostoever en de Spaarnelaan op de westoever?